Monthly Archives: March 2017

Carrington Pumphouse

Port of Newcastle welcomes the NSW Government’s announcement of $500,000 towards the preservation and rejuvenation of the Carrington Hydraulic Engine House (the Pumphouse) and the creation of an outdoor space accessible to the community.

The funding, awarded via the Newcastle Port Community Contribution Fund, includes $300,000 for the creation of an outdoor plaza area in front of the building including landscaping, paving and seating and $200,000 towards the restoration of the building’s façade.

“The building is an important landmark for Carrington and our region, and Port of Newcastle is pleased to partner with the NSW Government in commencing external preservation works and creating a new landmark plaza that celebrates the building’s history,” said Port of Newcastle CEO, Geoff Crowe.

“Despite regular investment in the building by port operators over a number of years, significant repairs are needed and the building is currently fenced for safety. The Port of Newcastle team took on this challenge and developed the concept with a local architect, along with community input, to restore the exterior of this magnificent old building to its former glory, opening up the outdoor area to the community.”

“Port of Newcastle will match the government’s contribution towards the restoration of the building’s historic façade. This work is an important step in preserving this unique building.”

The interpretative space, to be located in front of the building, will include an outdoor plaza area featuring a 3D blueprint of the building’s past. Children will be able to play amid the sculptural pipe elements and explore how the building used to work. The project is due to be completed in the early part of 2018.

“We enthusiastically support the project which will encourage families to utilise the space for picnics, frequenting local shops and services and expand the profile of Carrington,” said Clare Monkley, President of the Throsby Basin Business Chamber.

“It will be great to see one of the community’s most treasured buildings have some life restored to her once again and this will create a centrepiece for Carrington’s connection to its long history and industry on which it was founded.”

 

Pictured: Concept illustration of the Carrington Pumphouse restoration and rejuvenation.

The Bogey Hole

The Land and Property Management Authority – NSW is responsible for the care and management of the unique Bogey Hole site. The site is listed on the State Heritage Register. The Bogey Hole was hand-hewn out of a wave cut rock platform by local convicts for Major James Morisset, in 1819.

Since 1863, a collection of changing sheds, site modifications and other facilities have come and gone including the concrete access steps. The pool was substantially enlarged in 1884 by the Council to its present size.

Over time the concrete access steps and erodible rock had deteriorated by heavy seas to the point where the lower section of the access steps had been completely washed away, the handrail was non compliant and rusting, the sea chains lost, rusted or removed. Recent unfortunate deaths highlighted the risk in such an exposed site. Around ten people have died around the Bogey Hole over the long history of use.

After considering closing the site to the public the Management Authority took the bold move to reinstate the access and undertake safety reports to allow the site to remain open providing that the access was strictly safety compliant and designed in a way acceptable to the Heritage Office. The design was to withstand the harsh sea wave conditions, provide good access for the public, reference and be sympathetic to the historical use of the site, be durable and minimise impact on area of the swimming bath.

Special Design Features.
The access steps have been cut out from the erodible rock face and are located in an extremely difficult area to access, construct and engineer. The site is extremely exposed to the sea and experiences very heavy wave impact in storm events. Extensive geotechnical testing was undertaken and each support post has been fixed with multiple 30mm stainless steel rock bolts up to 3.0m deep. Heavy sea waves pound the steps to a height of 3.0m above the landing.

The new step design floats above the existing steps to replicate the original alignment and allow retention of the existing eroded steps as a visible feature. The open nature of the new materials has been selected to allow the old steps to be seen and to maintain the sense of risk and exposure.

The stylised design of the mesh netting and support posts creates a unique design form that opens like a hand sweeping to the open sea as the swimmer walks down the steps. The mesh was selected to be unsuitable for climbing, jumping-off or allowing diving into the shallow pool from height, the cause of the recent swimmer death. The mesh also provides a rockfall safety barrier, the cause of previous injuries in the past.

The bottom platforms floats above the water randomly shaped like another open rock platform, soft curved edges align to the pool edge whilst providing a small area for swimmers to access the water, leave towels or site and enjoy the site. The steel stauntions and sea chain have been reinstated and the rubble and detriment removed form the pool floor. The material colours are low impact and blend with the adjoining rock colour.

Intended Use
Swimming, sight seeing and enjoyment. Whilst designed as safety compliant the public are free to access the site at any time at their own risk. During high seas this can be exciting or deadly with the experience limited only by the decisions of the user.

1. INCORPORATION INTO EXISTING CONTEXT:
The design provides a practical solution to an extreme environment. The site is now accessible to the public to enjoy whilst retaining a personal determination to acceptable risk in rough seas. The design relates to the site form and replicates the historical alignment of the access steps. The original steel chain stanchions have been replaced around the pool to the original positions original and new installed to match where needed.

2. PRACTICAL ESTABLISHMENT AND LONG TERM MANAGEMENT:
To enable the construction of new access steps required a significant cost commitment to engineering a structurally stable platform in expensive materials. The fabrication of a low cost solution would create an unacceptable ongoing management option and inherent risks.

3. QUALITY & SCALE: The structure uses high quality materials, is highly detailed and customised to the site. The steps are only 1.0m wide and designed to hug the cliff and minimise the length of the structure using minimum tread-riser ratios and impact on the pool and platform..

Construction Materials
316 Marine Grade Stainless Steel.
Heavy duty fibre reinforced plastic grating.[Oil rig platform].

Landscape Architect: Terras Landscape Architects – Steve Rushworth.
Heritage Architect: EJE Architecture – Barney Collins.
Engineer: Northrops – Mark Sturgess.

Client: Land + Property Management Authority – Andrew Ling.

Spire Apartments

The new Spire Apartments at Martketown in Newcastle incorporates a new elevated roof garden. A centrepiece of this apartment development, the external roof garden is a visually attractive space that provides a decorative visual form as well as an outdoor landscaped garden, meeting place and activity area.

The design by Terras is highly creative and differs from the usual regular planter and paver forms.
The garden includes a central shade structure supported on rock filled light towers. The shade structures are laser cut aluminium panels using leaf forms that provide an artistic element and throw decorative shadow patterns across the terrace. At night the rock gabion towers illuminate from inside and the shade structures are uplit with linear lighting lines spreading across the pavement areas for dramatic effect.

Combined with mature tree planting using advanced Magnolia and Crepe Myrtle trees the roof garden will grow over time. The organic central forms provide a green contrast to represent the ‘turf’ of the home garden and palms trees rise out of the mounds along with a water feature, seating and decorative pavement.

The garden needs time to establish as the site is exposed to extreme wind and heat, as with any garden time and attention will allow it to grow and adapt.

The Outlook Estate

The Outlook Heritage Park was designed by Terras Landscape Architects in conjunction with Peter Townsend from the Awabakal Local Aboriginal Land Council and the Awabakal Peoples.

Terras designed the site to take advantage of the expansive views across the wetlands, to provide a meeting place for the local community, a play area and a site that references the Aboriginal heritage of the Awabakal Local Aboriginal Land Council people.

The site includes heritage information signage to educate people of the Awabakal history and the local site characteristics. The string stylised forms are attractive and allow the play areas to be integrated with the heritage references to make the users more aware of the site significance.

The main structure is formed from Coreten steel a highly durable material supported in the air to represent the local eagle. The steel roof weighs more than 10 tonnes and is supported on ‘reed’ like posts adopted from the wetland reed forms. The Awabakal Local Aboriginal Land Council word for eagleahawk is ‘Wirripang’ and is the totem and the spiritual symbol of the Awabakal peoples. The design is based on the use of animal forms and local maps to create the snake path, the bird wing shade structure and the fighting shield.

Memorial Walk Newcastle

Memorial Walk provides stunning access to the cliffs of Newcastle. Time to remember the fallen soldiers and be proud of our town and the people who live here.

Memorial Walk Newcastle

An Amazing New Clifftop Walkway

Terras are lucky to have been involved with the creation of the fantastic addition to the ongoing development of the beach and foreshore walkway along Newcastles coastline. Thanks to the initiative of Neil Slater, the talents of EJE Architecture and contributions from BHP and Newcastle City Council, this amazing new walkway provides 360 degree views over Newcastle, across the ocean and inland to the Hunter Valley.

The names of all the families of ANZACS in Newcastle will be engraved onto steel figures recognising the sacrifice of the men and women in the wars adding a further tribute to Memorial Drive.

Forming another link along the Bathers Way people can now walk along the clifftop and then continue down to the beaches and harbour foreshore. Fabricateds from stainless steel and glass fibre a large section has been suspended, the trussed spans use a curved tubular section that winds along the deck creating the unique form.

Birubi Beach Surf Club

Birubi is a stunning site with views 25 km south along the Stockton beach, sitting and looking at the view is satisfaction enough.

Birubi Point Surf Club

Stunning site amongst the sand dunes.

Open space is a fundamental component of many projects.The function of the open space differs from project to project. Areas may be active recreational spaces suited to sporting use and play, passive recreational space for relaxation or appreciation of natural environments, a specifically designed visual element to make a statement or create a pleasant community space.

How that space is designed is essential to the success of the project and the resource that the space provides to the community or user.

The projects shown in these images shows the variety and styles of design and receational spaces.

Honeysuckle Worth Place Temporary Park

Additional undeveloped harbour foreshore land has been provided as a temporary park and cycleway linkage using recycled, re-useable materials, solar lighting and artworks by local artists.

Worth Place Temporary Park – Honeysuckle

Public access to currently unused foreshore land.

Land previously fenced off due to dangerous harbour foreshore conditions from the previous wharves has been cleaned up to allow public access whilst the site remains undeveloped. The temporary park with sculptural elements provided by the TAFE arts students and limited facilities have been provided. The site forms part of a temporary cycleway that will continue through the adjoining currently inaccessible derelict harbour wharf area.